top of page
Fitnesszaal

Verdiepingsmodule Cognitieve Fitness
voor NAH

Wetenschappelijk onderzocht, in een praktische vorm

Module NAH: Afbeelding

Wetenschappelijk onderzocht door het Trimbos Instituut

'Use it or lose it'

Module NAH: Citaat

Niet aangeboren hersenletsel en bewegen

Mensen met hersenletsel hebben vaker fysieke beperkingen, ze moeten opnieuw hun grenzen leren kennen, wennen aan het leven na het letsel, waarbij sprake kan zijn van angst, onzekerheid, overgevoeligheid voor prikkels, vermoeidheid en lusteloosheid. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen, bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen, bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van beschadigde hersenen overnemen, kan negatieve gevolgen van stress op de hersenen tegen gaan en zorgt voor aanmaak van stoffen in de hersenen die je een goed gevoel geven. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen. 

Uit onderzoek (RIVM-rapport 2015) blijkt dat mensen met hersenletsel veel minder sporten dan mensen zonder beperking. De grootste beperkende factor voor deelname is dat mensen niet goed raad weten met hun aandoening en/of reguliere sporters niet tot last willen zijn. Ook de mobiliteit en toegankelijkheid kunnen struikelblokken zijn. Werken aan je fysieke en mentale conditie, motoriek en balans zijn van groot belang om in het dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven. Cognitieve Fitness (CF) kan helpen om op de juiste manier, het sporten in een geschikte omgeving mogelijk te maken en de drempel te verlagen. De methode is met goed resultaat in 2015 door het Trimbos Instituut onderzocht bij diverse groepen, waarbij één groep bestond uit mensen met NAH. Onderzoeksrapporten zijn via onderstaande knop te vinden.

20211114-IMG_8896_edited.jpg
Module NAH: Over

In samenwerking met de Hersenstichting
en NL Actief

IMG_3715.JPG
IMG_3716.JPG
bfee6f35-81b6-4867-9aae-9703fcfdee43.jpg
IMG_3467.JPG
IMG_3414.JPG
Module NAH: Welkom

De 2-daagse opleiding

In deze module krijgen de deelnemers kennis en inzicht aangereikt, onder andere over de CF-methodiek, de doelgroep NAH en de effecten van beweging op het brein.


Doel is om het inzicht bij de deelnemers over het bewegen met NAH-cliënten te vergroten en henzelf, middels de CF-methodiek, de vertaalslag naar de eigen beweegpraktijk te laten maken. De module duurt 2 dagen (4 dagdelen) en daarnaast krijgt de deelnemer toegang tot  een speciaal ontwikkelde online app met extra lesmateriaal.


De module heeft een praktisch en interactief karakter met een mix van werkvormen (blended learning). Alle onderwerpen van CF komen aanbod, inspanning, uitdaging en ontspanning, specifiek gericht op NAH. 

Na afloop van de module ontvangt de deelnemer een certificaat op basis van 100% aanwezigheid.

Praktische informatie:

Kosten:

Vanuit de Hersenstichting is er een subsidie van €250,- voor alle deelnemers die in 2024 meedoen aan deze opleiding. 
Hierdoor zijn de kosten geen €595,- maar slechts €345,- (excl. 21% BTW)

Opleiding Voorjaar 2024

lesdag 1 - zaterdag 9 maart

lesdag 2 - zaterdag 30 maart

Locatie: Vinkeveen

Module NAH: Tekst

Opleiding Najaar 2024

lesdag 1 - vrijdag 13 september

lesdag 2 - vrijdag 27 oktober

Locatie: Vinkeveen

Module NAH: Tekst
Sportles

Wil je meer informatie?

Module NAH: Kop
bottom of page